• Een koelcel onderhouden doet u zo!


  17 October 2018

  Een koelcel en/of vriescel is essentieel als u een horecagelegenheid heeft. Hiermee kunt u professioneel uw producten koel houden. Een koel- of vriescel kopen is erg prijzig. Het is dan ook de bedoeling dat ze lang meegaan. Een vries- of koelcel gaat alleen lang mee als u deze op de juiste manier onderhoudt. Hoe u dat doet, leggen wij in dit artikel uit.

  Zelf uw koelcel onderhouden

  Het is belangrijk om koel- en vriescellen dagelijks te reinigen. Zo houdt u de koelcel hygiŽnisch. In de horeca is het van groot belang dat u voldoet aan de gezondheidsvoorschriften waarbij schoonmaak en onderhoud belangrijke taken zijn. Hoe u dit doet zetten wij onder elkaar.

           U moet elke dag de oppervlakken vrij maken van etensresten met water en zeep. Als u dit niet doet bederven de etensresten en komt er schimmel in uw vries- of koelcel. Een ander gevolg is dat u last krijgt van ongedierte die afkomen op de etensresten. Dit is erg onhygiŽnisch en u kunt het eten dan niet meer verkopen. Dit kan ervoor zorgen dat uw klanten erg ziek worden.

           Daarnaast moet de vloer elke dag gebezemd worden, en ťťn keer in de week gedweild worden. Dit zorgt er eveneens voor dat ongedierte wegblijft en dat u niet uitglijdt over etensresten.

           Door uw eten in aparte, gelabelde, afgesloten bakken te doen, creŽert u een schonere en meer geordende vries- of koelcel. Dit zorgt er namelijk voor dat er overzicht is, en het geen rommeltje wordt. Hierdoor is het makkelijker om koel- en vriescellen schoon te houden.

  Onderhoud laten plegen

  Het houdt niet op bij het kopen van een koelcel of vriescel. U kunt er zelf voor zorgen dat uw vries- of koelcel schoon blijft maar vriescellen hebben daarnaast jaarlijks een professionele schoonmaakbeurt nodig. Wat er gebeurt bij een grote schoonmaak noemen wij op.

           Bij de professionele schoonmaak van uw koel- of vriescel, wordt deze helemaal leeggehaald en van top tot teen gereinigd om zo bacteriŽn en schimmels te bestrijden. De kitranden worden bijvoorbeeld nagelopen op schimmels, omdat deze zich hier snel vestigen. Schimmels worden verwijderd en de kitranden worden, waar nodig, hersteld.

           In koel- en vriescellen zitten verdampers en luchtkoelers. Deze moeten professioneel gereinigd worden omdat het een precies werkje is. Het is van belang dat de verdampers en luchtkoelers gereinigd worden omdat de ventilatoren anders bacteriŽn via de lucht, door de ruimte blazen. Daardoor wordt het eten besmet. Daarnaast raken de verdampers en luchtkoelers verstopt, als deze niet eens per jaar gereinigd worden. Dit zorgt ervoor dat er minder goed gekoeld wordt en de vries- of koelcel minder goed koelt. Als gevolg moet u de koel- of vriescel op een koudere stand zetten, waardoor u meer geld kwijt bent. Eveneens raakt u op deze manier het overzicht op de temperatuur kwijt. De koel- vriescel is namelijk minder koud dan hij aangeeft.

  U ziet dat het van groot belang is, om onderhoud te plegen aan uw koel- of vriescel. Het kost misschien wat geld om koel- vriescellen te laten reinigen maar het is het waard. Als u genoeg onderhoud pleegt, hoeft u niet vaak een nieuwe vriescel te kopen.

   

Plaats Recensie