• Het aanschaffen van de juiste pannen


  11 December 2017

  Wie de juiste pannen in huis wilt halen, zal zichzelf een aantal vragen moeten stellen. Bijvoorbeeld: Wat van fornuis gebruik je? Ben je op zoek naar een complete pannenset of juist één pan? In dit artikel vertellen we jou meer over het kopen van pannen en waar je allemaal op moet letten.

   

  Het kopen van de juiste pannen is belangrijk voor je gezondheid en daarnaast voor het gemak van koken. Je kunt een pan kopen voor een tientje, maar ze worden ook aangeboden voor duizenden euro’s. Het is dus maar net wat je wilt en wat je budget is. Wel is het slim om goed na te denken over welke pannen je wilt kopen en eerder iets meer geld uit te geven dan te weinig. De meeste pannen van kwaliteit gaan jaren mee, terwijl goedkopere pannen het na een korte tijd kunnen begeven. Goedkoop is duurkoop en dat geldt zeker voor pannen.

  Type fornuis

  Het is belangrijk dat je voor een pan kiest die bij jouw type fornuis past. Over het algemeen zijn alle pannen geschikt voor koken op gas, maar in het geval dat je gebruik maakt van inductie heb je andere pannen nodig. De meest gebruikte fornuistypen zijn: gas, inductie, elektrisch, keramisch, halogeen en de oven. Bij een inductie kookplaat levert warmte op door magnetisch contact met de pan. In dit geval is het belangrijk dat je voor een pan kiest, waarvan de gehele bodem contact maakt met de kookplaat. In dit geval kies je voor pannen met een dikke bodem die gemaakt zijn van gietijzer.

   

  Bij een elektrische en pannen op gas is het stuk makkelijker. Deze type fornuizen zijn in principe geschikt voor iedere pan. Het is belangrijk dat de bodem goed contact maakt met de kookplaat, zodat het zo mijn mogelijk warmte verliest. Bij het koken met gas hoef je maar aan één ding aandacht te geven en dat is of de bodem van de pan contact maakt met het gasfornuis. Wanneer het niet groot genoeg is past de pan simpelweg niet op het fornuis, wat koken onmogelijk maakt. In dit geval is het slim om voor zwaardere pannen te kiezen voor een betere balans.

   

  Bij een keramische kookplaat kun je gebruik maken van bijna alle soorten materialen. Wel is het belangrijk dat de kookplaat zoveel mogelijk bedekt is, zodat het doorgeven van de warmte geen probleem is. Bij halogeen kun je de meeste pannen ook aanschaffen. In principe gelden hier dezelfde regels voor als bij de keramische verwarmplaten. Wanneer je een pan in de oven wilt plaatsen zal je moeten kijken tot hoeveel graden een pan verhit kan worden. Dit verschilt per materiaal. Gietijzer bijvoorbeeld is goed bestemd tegen hoge temperaturen.

  Het onderhoud van de pannen

  De ene pan vereist meer onderhoud dan de andere. Plaats je het liefst een pan in de vaatwasmachine, dan is het slim om hiermee rekening te houden. Door je pannen goed te onderhouden kun je de levensduur van de pannen flink verlengen. Bij het wassen van de pannen is het belangrijk dat je de pan laat afkoelen en vervolgens direct schoonmaakt (niet wachten tot de volgende dag). Vervolgens maak je de pan schoon met warm water, een sopje en een afwasborstel. Het is belangrijk dat je geen schuurmiddel of schuurspons gebruikt, aangezien je hiermee de pan eenvoudig kunt beschadigen.

  Pannen met een anti-aanbaklaag

  Je kunt ervoor kiezen om pannen met een anti-aanbaklaag te kopen. Het voordeel is dat je hiermee de pannen eenvoudiger schoon kunt houden, aangezien er geen etensresten in de pan blijven zitten. Het nadeel is dat eten aan de pan moet plakken om een bruin jasje te krijgen en knapperig te worden, iets wat we juist zo lekker vinden. De meeste mensen gooien de temperatuur wat omhoog en proberen op die manier het eten mooi bruin te krijgen. Het probleem is dat het eten eerder zwart wordt en dat deze hoge temperaturen vaak niet goed zijn voor de anti-aanbaklaag. Wanneer je een pan wilt kopen met een anti-aanbaklaag, is het beter om te kiezen voor thermolon als materiaal. Deze pannen hebben namelijk een hogere smeltpunt. Neem een kijkje op pannen voor een overzicht van kwalitatieve pannen.

   

Plaats Recensie