• Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een horeca koelkast?


  04 November 2019

  Het aanschaffen van een nieuwe horeca koelkast is een lastige klus. Je moet namelijk met dingen rekening houden die je niet altijd in de hand hebt. Zoals het aantal producten dat je de komende tijd nodig hebben. Drukte verschilt namelijk per week. Daarom weet je vaak niet hoeveel capaciteit je nodig hebt. Ontwijk de valkuilen en volg deze handige tips.

  Eigenschappen kiezen

  Als eerste ga je kijken naar wat voor horeca koelkast het beste in je keuken past. Zo heb je roestvrij staal en wit staal. Roestvrij staal is makkelijker in gebruik en duurzamer. Daarnaast heb je ook nog verschillende deuren. Zoals effen of glazen. Glazen deuren zijn minder goed geïsoleerd waardoor er meer energie wordt gebruikt. Zelf moet je kijken wat het beste in jouw keuken past.

  Koelcapaciteit

  Als je eenmaal een model hebt uitgekozen dan moet je een grootte kiezen. Vaak werken ze met een Gastronorm-systeem. Dat is handig want dan kunnen de Gastronoom bakken en schalen makkelijk geplaatst en verschoven worden. Dat is vaak handiger dan over roosters schuiven. Zorg wel dat de koelcapaciteit optimaal wordt benut. Een half gevulde koelkast slurpt namelijk veel meer energie dan je denkt. Maar plaats de koelkast ook niet te vol, anders wordt de lucht niet goed gecirculeerd. Laat dus genoeg ruimte vrij rondom de spullen die erin staan.

  Manier van koelen

  Naast de eigenschappen en capaciteit heb je ook nog verschillende manieren van koelen. Namelijk statisch, geventileerd en geforceerd. Statische koelkasten zijn de koelkasten die je gewoon thuis hebt staan. Geforceerde en geventileerde koelkasten zijn wel geschikt voor in de horeca. Zo is er in een geforceerde koelkast een losse verdamper verwerkt, waardoor de koude lucht vanuit de zijwanden in de koelkast geblazen wordt. Bij een geventileerde koelkast zit er van binnen een ventilator. Die zorgt ervoor dat de lucht goed wordt verdeeld. Je moet zelf kiezen welke manier van koelen het beste bij jouw producten past.

  Energieverbruik

  Tegenwoordig wordt er veel aan het milieu gedacht. Daarom moet er bij de aanschaf van een koelkast, goed naar het energielabel worden gekeken. Het label varieert van A tot E waarbij A het duurzaamst is. Omdat horeca koelkasten intensief worden gebruikt hebben ze vaak een B of C label. Ook verschilt het energieverbruik in de manier van koelen en is de ene manier intensiever dan de andere. Uiteindelijk vind je de perfecte koelkast.

Plaats Recensie